הפוליסות לביטוח אחריות מנהלים ונושאי משרה בחברות מקנות את הכיסוי האפשרי לפי החוק ובמגבלות תנאי הפוליסה וחריגיה.
חברות וארגונים רבים רוכשים ביטוח אחריות דירקטורים ונושאי משרה במטרה לכסות במידת האפשר את האחריות הכרוכה בסיכונים הקשורים בפעילות הנהלת החברה והדירקטוריון.
אימוץ לקחים ונורמות מחמירות בישראל גורר אחריו את חשיפת הדירקטורים ונושאי המשרה לתביעות משפטיות אשר ההתגוננות מפניהן עלולה לגזול משאבים יקרים ולגרום נזק לארגון ולעומדים בראשו . חשיפה זו מגבירה את הצורך במנגנוני הגנה וביניהם ביטוח אחריותדירקטורים ונושאי משרה בחברה. מדובר בביטוח אשר נרכש על ידי החברה שהיא בעלת הפוליסה והוא נועד לבטח את הדירקטורים והמנהלים הפועלים בה .הגדרת המבוטח בפוליסה כוללת : נושאי משרה בהווה, בעבר ובעתיד לרבות בעלי תפקידים ניהוליים בחברה , כך שהיריעה רחבה ואינה שמית.
סעיף 261 בחוק החברות קובע מה ניתן לבטח (או לשפות) :
1. הפרת חובת זהירות כלפי החברה או אדם אחר.
2. הפרת חובת אמונים כלפי החברה ובלבד שנושא המשרה פעל בתום לב.
3. חבות כספית שתוטל עליו לטובת אדם אחר.
מודגש כי על פי הוראות חוק החברות החלטה על רכישת ביטוח ושיפוי הדירקטורים ונושאי המשרה חייבת להתקבל בתקנון החברה / הארגון.
חוק החברות מטיל אחריות אישית על דירקטורים ומנהלים ורואה בהם את שומרי הסף של הארגון , גם אם נהגו בתום לב ומתיר לתבוע אותם אישית. התובעים יכולים להיות ממגוון סוגים:
ספקים, לקוחות, בעלי מניות , מפרקים / כונסי נכסים , מתחרים, רשויות, משקיעים וכו׳....כך גם העילות האפשריות לתביעה : עניני מיזוג או רכישה, יחסי עובד מעביד, אי פרסום אזהרות רווח, עניני חלוקת דיווידנדים , טעויות בדוחות כספיים ועוד...
פוליסת אחריות דירקטורים ונושאי משרה מגינה על נושאי המשרה והדירקטורים ומעניקה להם כיסוי ביטוחי כנגד תביעות שעילתן טענה לנזק כספי בגין הפרות לכאורה של חובות האמון והזהירות . לכן , בכל ארגון גדול כקטן ( חברה ציבורית, פרטית או ממשלתית ואף עמותה או אגודה שתופית ) חשוב לבחון עריכת פוליסה. היתרון המהותי והמיידי הוא מרכיב ההוצאות המשפטיות המהווה , בדרך כלל , נטל כספי משמעותי במיוחד .
במסגרת תהליך החיתום אותו מבצע המבטח הפוטנציאלי נקבעים ומסוכמים תנאי ביטוח לרבות גבולות האחריות שיהיו בפוליסה ( אמורים לשקף את הסיכון הסביר) , הפרמיה ושיעור ההשתתפות העצמית שתחול על בעלת הפוליסה בעת תביעה. קביעת הפרמיה מתבצעת תוך שקלול החשיפה לתביעה לאחר בחינת טופס הצעה ופרמטרים שונים המוצגים בדוחות הכספיים של החברה ובכלל זה איתנות פיננסית , ניתוח הענף וסביבתו העסקית , מדדי נזילות ועוד...חברות מנפיקות תידרשנה לצרף תשקיפים , וחברות סטארט אפ למיניהן תידרשנה. לצרף גם תכנית עסקית.
הכיסוי הבסיסי הוא , בדרך כלל, לפעילות בישראל ולתביעות המוגשות ונדונות בבית משפט בישראל. לגבי חברות שיש להן פעילות שוטפת בחול ניתן להרחיב הכיסוי גם לגבולות גיאוגרפיים נוספים וכן לסעיפי דין ושיפוט רלוונטיים כאשר לגבי יישוב המחלוקת בין המבוטח לבין חברת הביטוח, נקבע , בדרך כלל , כי יחולו הדין הישראלי והשיפוט הישראלי. בהינתן כיסוי אחריות גם בצפון אמריקה , קנדה וארה"ב , נהוג לרוב לקבוע כי השיפוי בעבור הוצאות משפטיות יהיה במסגרת גבולות האחריות ולא בנוסף להם כמקובל בישראל בשל הוראות חוק חוזה הביטוח.
הפוליסות המקובלות בענף זה הינן שנתיות ומסוג claims made ( מועד הגשת התביעה ) – מכוסות תביעות או נסיבות לתביעות שהגיעו לראשונה לידיעת המבוטח ודווחו למבטח במהלך תקופת הביטוח , או במרוצת תקופת גילוי כלשהי שנתבקשה ואושרה על ידי המבטח (מקובל לכלול כיסוי בגין אירועים אשר אירעו בתקופת הביטוח או לפניה לאחר התאריך הרטרואקטיבי עליו סוכם בין הצדדים – בדרך כלל רצוי לקבל הסכמה מיום הקמת החברה ).